Uzmanlar Tokatlıları Uyarıyor: Tuvalette Uzun Oturmak Hasta Ediyor!

Hareketsiz Yaşam ve Tuvalette Oturmanın Hemoroid Riskini Artırdığı Uyarısı

Sağlık Uzmanları, günümüzde yaygınlaşan hareketsiz yaşam tarzının ve tuvalette uzun süre oturmanın, hemoroid (basur) riskini önemli ölçüde artırdığı konusunda uyarılarda bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, bu konuda detaylı bilgiler vererek vatandaşların bilinçlendirilmesini amaçlıyor. Hemoroid hastalığının, karın içindeki basıncın artmasıyla ilişkili olduğunu belirten Koca, aşırı kabızlık veya ishal, tuvalette uzun süre oturmak, gebelik gibi etkenlerin karın içi basıncını artırarak hemoroid oluşumuna zemin hazırlayabileceğini vurguladı.

Önleyici Tedbirler ve Tedavi Yöntemleri

Hastalığın önlenmesi için alınabilecek önlemlere değinen Dr. Koca, yeterli su tüketimi ve lifli gıdalarla beslenmenin önemini vurguladı. Kilo kontrolü ve aktif bir yaşam tarzının benimsenmesinin bu tür sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir kalkan oluşturabileceğini belirtti. Hemoroidin zamanında tedavi edilmesinin önemine de dikkat çeken Koca, erken teşhisin ve düzenli doktor kontrollerinin hemoroidin ilerlemesini engelleyebileceğini ifade etti.

Hemoroide Neden Olan Faktörler

Hemoroidlerin, anüs bölgesinde bulunan küçük yastıklar olduğunu ve karın içindeki basıncın artmasıyla ilişkili olduğunu belirten Dr. Koca, aşırı kabızlık veya ishal gibi durumların hemoroidi tetikleyebileceğini açıkladı. Karın içindeki basıncı arttıran etkenlerin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebileceğini vurgulayan Koca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin ve faktörleri kontrol altında tutmanın önemine işaret etti.

Tedavi ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri

Hemoroid hastalığının tedavisinde medikal tedavi veya cerrahi müdahale uygulanabileceğini belirten Dr. Koca, hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için alınacak belirli önlemlerin önemine vurgu yaptı. Hareketsiz yaşam tarzı gibi sorunların düzeltilmesi ve ilaç tedavisinin yanı sıra, yaşam tarzındaki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Hamilelik ve Hemoroid İlişkisi

Hamilelik sırasında, hemoroidlerin bir nevi varis gibi değerlendirildiğini ve bu durumun, karın içindeki bebeğin yaptığı baskıdan dolayı dolaşımdan etkilenmesinden kaynaklandığını açıklayan Dr. Koca, hamilelik sonrası dönemde uygun bir tedavi planının oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Hemoroid hastalığının 50 yaşından sonra daha sık görüldüğünü, ancak yaşam tarzı ve diğer faktörlere bağlı olarak yaş aralığının değişebileceğini belirten Koca, hastalığın her yaşta ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Keşfetmeye Devam Edin


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir