Tokat yazmalarının 600 yıllık serüveni

Tokat yazmalarının 600 yıllık serüveni

ABONE OL
28 Nisan 2024, 12:39:06

İnsanlık Tarihinin Renkli Parçası: Yazmacılığın Estetik ve Sanatsal Yolculuğu

Yazmacılığın İnsanlık Serüvenindeki Yeri

Giyim eşyaları, zamanla sadece bir örtünme aracı olmaktan çıkıp medeniyetle birlikte estetik duyguları yansıtan ve sanatsal bir niteliğe dönüşmüşlerdir. Bu sanat dallarından biri de yazmacılıktır. Yazmacılık, yaşam mücadelesi veren bir el sanatı olarak çeşitli nedenlerle evrim geçirmiş ve günümüzde özellikle Tokat'ta en güzel örneklerini vermektedir.

Yazmanın Değişen Yüzü: El Sanatı ve Moda

Yazma artık, hanımların gardıroplarında elbise, etek, bluz, fular, sabahlık, gecelik, tayyör gibi çeşitli formlarıyla kendine yer bulmuştur. Oyulmuş ahşap kalıpların boyayla buluşup kumaşlara aktarıldığı yazma sanatı, genellikle pamuklu bazen ipek kumaşlar üzerine elle çizilip resmedilerek ya da basılarak yapılır.

Tokat Yazmaları: Renk ve Desen Uyumu

Anadolu'da yazmacılığın merkezi olan Tokat, ürettiği yazmalardaki renk uyumuyla dikkat çekmektedir. Tokat yazmalarında kırmızının koyu tonları, bordo, patlıcan moru gibi derin renkler hakimdir. Renkli ve çeşitli desenleriyle Tokat yazmaları sağlam bir renk armonisine sahiptir ve birçok farklı yazma deseni basılmaktadır.

Tokat'a Özgü Yazma Desenleri

Tokat'a özgü desenlerin yanı sıra farklı bölgelerden esinlenilerek yapılan motifler de Tokat yazmalarında yer almaktadır. Bazı özgün Tokat yazma desenleri ise şunlardır: Tokat içi dolusu, Tokat beşlisi, Tokat üzümlüsü, Tokat elmalısı, Tokat yarım elmalısı, Tokat kirazlısı, Tokat içi boş (Kayseri kenar), Purket (plaka), Kaşık sapı, Kaynana yumruğu, Asma yaprağı.

Spot metin: Yazmacılık, Tokat'ın renkli dünyasında estetik ve sanatsal bir yolculuğa çıkıyor. Anadolu'nun kalbindeki bu el sanatı, Tokat yazmalarıyla moda dünyasına da yön veriyor.

İlginizi çekebilecek konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir